Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Is 12 volt tuinverlichting aanleggen veilig?

Om te kunnen bepalen of 12V tuinverlichting veilig is, zouden we eerst moeten bepalen wat veilig is en wat niet. En het is natuurlijk afhankelijk hoe de tuinverlichting gebruikt wordt. Immers, van een pak koffie kun je ook hoofdpijn krijgen als je het niet op de juiste manier gebruikt. Terwijl het wel een veilig product is.

Wanneer is 12V tuinverlichting veilig?

Veiligheid is altijd een issue als het gaat om elektriciteit. Logisch, maar het is ook wel verdraaid handig om iets te zien in de tuin. Je zou kunnen stellen dat de aanleg van 12V tuinverlichting zelfs veiliger is dan geen tuinverlichting. Immers, door geen tuinverlichting aan te leggen kun je niet zien waar je loopt. Daarnaast schrik je met tuinverlichting ongenodigde gasten af.

De veiligheid van 12V tuinverlichting wordt ook erkend door de Europese richtlijnen. Dit zit ‘m ook in het feit dat het bijzonder eenvoudig aan te leggen is. Er hoeft geen professional op te komen draven om het aan te leggen. Wanneer er een kabelbreuk ontstaat valt het systeem uit en is er geen gevaar voor stroomschokken of iets dergelijks.

Hoe gebruik ik 12V tuinverlichting op de juiste manier?

Zoals genoemd is er geen professional nodig om de 12V tuinverlichting aan te leggen. Van A tot Z ben je dus zelf verantwoordelijk voor de aanleg van de verlichting.

Stap 1

verlichtingsplan

Het maken van een lichtplan. Een lichtplan is de basis wanneer er tuinverlichting wordt aangelegd. In dit plan staat namelijk het aantal lampen, de hoeveelheid kabels die nodig zijn en een schets van hoe de tuin uiteindelijk verlicht zal worden. Hier kan altijd op teruggevallen worden wanneer er vragen zijn. Zo is het mogelijk om op een veilige manier te handelen.

Stap 2

juiste verlichting bestellen

Aanschaffen van de juiste materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voldoende kabel, zodat er niet een kabel dwars door de tuin hoeft te lopen, maar dat deze mooi weg kan worden gewerkt. De juiste armaturen zijn natuurlijk essentieel. Enerzijds omdat de juiste hoeveelheid licht moet worden afgegeven. Anderzijds omdat niet alle armaturen voor alle doeleinden geschikt zijn. Zo zijn sommige veilig te gebruiken bij een vijver en sommige niet. En uiteindelijk is het goed om te kijken welke transformator er nodig is. Hoe meer belasting, hoe zwaarder de transformator.

Stap 3

Veilig aanleggen. Dit is het mooie aan 12V tuinverlichting. De aanleg hiervan is zodanig eenvoudig dat het bijna niet onveilig te doen is. Het enige moment van oplettendheid zou zijn wanneer de transformator wordt aangesloten op het lichtnet. Het wordt aangeraden om dit pas te doen nadat alle armaturen zijn aangesloten, omdat er dan dus nooit met kabels wordt gewerkt die onder spanning staan.

Stap 4

Veilig gebruiken. Het is natuurlijk mogelijk om handmatig alle lampen te bedienen. Maar het is ook mogelijk dit te automatiseren, door de lampen te laten branden wanneer het donker is. Of juist een bepaalde tijdsspanne. 

Onder aan de streep kan gesteld worden dat 12V tuinverlichting eigenlijk twee zaken nastreeft die bij 230V niet aan de orde waren. Namelijk een gemakkelijke installatie en daarnaast veiligheid. Wat dat betreft is er voor een hovenier eigenlijk geen reden meer om voor 230V tuinverlichting te kiezen.

Verwante informatie

Lightpro brochure

Download: Lightpro brochure 

Aanleg

Lees meer: hoe leg ik Lightpro aan?

Recensies

recensies, reviews lightpro

Lees meer: aanbevelingen Lightpro

inkoopgilde

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig 12 volt tuinverlichting bij Inkoopgilde. Bent u opzoek naar meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wilt u direct een bestelling plaatsen? Dat kan snel en eenvoudig in onze webshop!

Tuinverlichting kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op 12 volt tuinverlichting

De gemiddelde besparing van leden op verlichting is: 5%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!