Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Is Lightpro aanleggen moeilijk?

Om te kunnen bepalen of het moeilijk is om LightPro aan te leggen, is het belangrijk eerst vast te stellen wat er precies wordt verstaan onder ‘aanleggen van’ en waar de grens van moeilijk en makkelijk kan worden getrokken.

Wat komt er bij kijken om LightPro aan te leggen?

 • Het aanleggen van LightPro begint bij het maken van een lichtplan. Met een lichtplan kun je een aantal dingen vaststellen zoals het aantal armaturen, de afstand tussen de armaturen en de plaatsing van zowel transformator als de armaturen. Daarnaast kun je met een lichtplan ook een inschatting maken van het aantal meters dat je nodig hebt aan kabel. Ook niet geheel onbelangrijk, het kan voor de klant verhelderend zijn om te zien hoe het lichtplan eruit komt te zien.
 • Stap twee omvat iets gedetailleerder werk. In navolging op het lichtplan, kan er worden gekeken welke lampen er geïnstalleerd dienen te worden. Staan de lampen ver uit elkaar? Dan is het misschien verstandig te kiezen voor lampen die een wijde lichtbundel vormen, zodat de hele tuin verlicht kan worden. Ook is het goed om te kijken of de juiste armaturen worden gekozen bij de juiste omstandigheden. Wil je ronduit de tuin verlichten, of misschien een bundel om decoratie uit te lichten?
 • Wanneer het plan klaar is en de juiste armaturen zijn gekozen, kan alles worden geïnstalleerd. De 12V kabel die alles met elkaar verbindt, kan indien gewenst onder een laagje grond gestopt worden van 10 tot 20 centimeter. Het einde van de kabel kan worden afgedekt met een bijgeleverd rubberen dopje. De verlichting staat nu klaar, maar heeft nog geen stroom.
 • Tenslotte wordt er een transformator aangesloten op het lichtnet (230V). Aan deze transformator wordt de 12V kabel aangesloten, welke in het lichtplan verwerkt zit. Er kan gekozen worden voor een 60W transformator, maar ook voor een 100W transformator. De keuze hangt af van het aantal armaturen die aan de kabel zitten aangesloten. Ook hangt het af van de afstand die wordt overbrugd met de kabel. Immers, hoe meer afstand, hoe meer weerstand en kans op spanningsverlies. 

Vindt u dit een leuk artikel?

 

Wij schrijven in samenwerking met de redactie van krant 'de Hovenier'  en bedrijven in de groene sector wekelijks interessante artikelen. 
Innovaties, actualiteiten en adviezen komen aanbod in onze informatievoorziening. 

Wilt u deze, net als 3500+ andere hoveniers ook op de hoogte blijven?

Goed hoor " type="text" value=""
  


Hoe moeilijk is het om tuinverlichting aan te leggen?

Nu we weten wat het inhoudt om LightPro aan te leggen, is het zaak om te bepalen of dit nu moeilijk is of niet. Om dit te bepalen is het goed om te kijken naar alternatieven.

12V tuinverlichting is slechts één van de manieren om de tuin te voorzien van verlichting. Een alternatief is 230V tuinverlichting. Voor deze vorm van tuinverlichting geldt het bovenstaande stappenplan net zo goed, maar hier komt nog een stuk meer bij kijken. Het is immers verplicht dit te laten aanleggen door iemand die hiervoor gecertificeerd is. Denk hierbij aan een elektricien. En de kabel moet, omwille het hoge voltage, een stuk dieper de grond in en daar ook nog beschermd worden door een ijzeren behuizing. Als klap op de vuurpijl is het voor degene die de tuinverlichting aanlegt niet wenselijk dat er aftakkingen gemaakt moeten worden. Dit komt een stuk preciezer dan bij 12V tuinverlichting, omdat het simpelweg een stuk gevaarlijker is.

Kortom, de aanleg van 12V tuinverlichting is eenvoudig, helemaal als je het gaat vergelijken met de alternatieven. Als hovenier ben je de hele dag met allerlei uiteenlopende zaken bezig. Dit heeft ertoe geleid dat LightPro een zo eenvoudig mogelijk systeem heeft ontwikkeld, om de hovenier te ontlasten in zijn/haar werkzaamheden.

Verwante informatie

Lightpro brochure

Download: Lightpro brochure 

Aanleg

Lees meer: hoe leg ik Lightpro aan?

Recensies

recensies, reviews lightpro

Lees meer: aanbevelingen Lightpro

inkoopgilde

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig 12 volt tuinverlichting bij Inkoopgilde. Bent u opzoek naar meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wilt u direct een bestelling plaatsen? Dat kan snel en eenvoudig in onze webshop!

Tuinverlichting kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op 12 volt tuinverlichting

De gemiddelde besparing van leden op verlichting is: 5%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!