Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Moet een Lightpro connector beschermd worden tegen water?

Water is altijd een issue op het moment dat je met elektriciteit gaat werken. Dat is bij de aanleg van 12V tuinverlichting van LightPro niet anders. De vraag is natuurlijk in hoeverre het van belang is om de installatie te beschermen tegen water. En of dit geldt voor de hele installatie of slechts voor een deel hiervan.

Welke connectoren zijn er?

Er zijn meerdere connectoren beschikbaar van LightPro.

Connector type M-Y

De connector type Y is de verbinding tussen de 12 volt kabel en de transformator. De transformator hangt u op een veilige plek op. En de kabel, waar u de armaturen aan bevestigt, legt u door de tuin.

Connector type F

Connector type F staat voor ‘female’. Deze connector verbindt de armaturen met de 12 volt kabel die in uw tuin ligt. Verder maakt de connector type F in samenwerking met een connector type M, het maken van een aftakking mogelijk.

Connector type M

De connector type M staat voor ‘male’. Deze connector is van belang op het moment dat je een aftakking wilt maken in je lichtplan. Hier zit een opening waar de 12V kabel in geschoven kan worden. Aan de andere zijde zitten er pinnen, dat aangesloten kan worden op connector type F. 

 

<< Artikel gaat hieronder verder >>

Vindt u dit een leuk artikel?

 

Wij schrijven in samenwerking met de redactie van krant 'de Hovenier'  en bedrijven in de groene sector wekelijks interessante artikelen. 
Innovaties, actualiteiten en adviezen komen aanbod in onze informatievoorziening. 

Wilt u deze, net als 3500+ andere hoveniers ook op de hoogte blijven?

Goed hoor " type="text" value=""
  

Hoe kwetsbaar zijn de connectoren voor water?

Om deze vraag goed en volledig te kunnen beantwoorden, komt er nogal wat bij kijken. Er zijn allerlei gradaties te bedenken in hoeverre een lamp resistent is. Stofdicht, regenwaterdicht, spatwaterdicht zijn hier voorbeelden van.

Voor de armaturen van LightPro geldt dat ze vrijwel allemaal IP44 zijn. Dat houdt in dat ze spatwaterdicht zijn in vochtige ruimtes. Uitzondering hierop zijn de Coral en Dolomite. Deze lampen zijn IP68, wat inhoudt dat ze stof- en waterdicht zijn. Zelfs wanneer ze continu onder water liggen tot ongeveer een halve meter. Deze armaturen worden veel gebruikt in vijvers en zwembaden.

Andere uitzonderingen zijn de Onyx en Mika deze hebben een de volgende waarden IDe Onyx en Mika zijn IP67,  dit hangt tussen de twee andere waarden (IP44 en IP68) in, wat inhoudt dat ze voor een bepaalde tijd water kunnen verdragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan water dat niet goed van de straat af loopt. Het is natuurlijk aannemelijk dat dit bij Onyx en Mika voorkomt, aangezien deze vaak in oprit, terras of vlonders zitten verwerkt. 

Voor de connectoren geldt dat ze allemaal IP44 zijn. Je kunt ze dus niet in de vijver leggen, maar zijn goed bestand tegen spatwater. Regenbuien en sproeiers zijn goed te verdragen door de connectoren.

Verwante informatie

Lightpro brochure

Download: Lightpro brochure 

Aanleg

Lees meer: hoe leg ik Lightpro aan?

Recensies

recensies, reviews lightpro

Lees meer: aanbevelingen Lightpro

inkoopgilde

Als Inkoopgilde lid kunt u voordelig 12 volt tuinverlichting bij Inkoopgilde. Bent u opzoek naar meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wilt u direct een bestelling plaatsen? Dat kan snel en eenvoudig in onze webshop!

Tuinverlichting kopen als professional in:

 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Noord-Holland
 • Overijssel
 • Flevoland
 • Utrecht
 • Zuid-Holland
 • Noord-Brabant
 • Zeeland
 • Limburg
 • Gelderland

Besparen op 12 volt tuinverlichting

De gemiddelde besparing van leden op verlichting is: 5%

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chat bericht. Zie rechtsonder.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!