Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Flex contracten met korte tussenpauze mogelijk voor hoveniers

Het was zo mooi bedoeld, de nieuwe flexwet. Wanneer men binnen twee jaar drie contracten sluit, kreeg men min of meer automatisch een dienstverband voor onbepaalde tijd. Dit tenzij er een pauze van zes maanden tussen zit. Wanneer men behoefte heeft aan een vaste baan, is dit inderdaad een mooie oplossing.

Flexwet aangepast voor hoveniersbedrijven

Veel opdrachtgevers (en sommige opdrachtnemers) zitten helemaal niet te  wachten op een dergelijk dienstverband. Bij hoveniers levert het vaak een ongewenst effect op. Een periode van 6 maanden is voor hoveniersbedrijven alles behalve praktisch. Die periode duurt veel te lang. Als voorbeeld: als een medewerker wordt in november overtollig wordt zou dit betekenen dat dezelfde medewerker pas in mei weer zou mogen beginnen, terwijl het werk voor hoveniers juist in de maanden maart, april en mei losbarst.

Hoveniers en een arbeidspauze van 3 maanden

Om hoveniersbranche tegemoet te komen, wordt de regeling per 1 juli 2016 aangepast.  Na deze aanpassing is het voor hoveniers mogelijk om een vast dienstverband te voorkomen met een zogenaamde arbeidspauze van drie maanden. Hierover zijn afspraken gemaakt in de CAO. Deze afspraken zijn een versoepeling van 6 maanden naar 3 maanden arbeidspauze, maar u kunt zich de vraag stellen wat voor effect heeft het voor mij op lange termijn?

Hoe ziet de nieuwe regeling eruit?

De nieuwe regeling ziet er als volgt uit. Waar in 1e instantie nog gold dat 3 contracten in 2 jaar automatische werd omgezet in een vast-dienstverband (tenzij gebruik gemaakt werd van een arbeidspauze van 6 maanden) is de regeling nu dusdanig opgezet dat pas bij 3 contracten van minimaal 9 maanden in 3 jaar een medewerker automatisch in vaste dienst treed. Dit betekend dus dat niet na 2 jaar, maar na 3 jaar er toch nog een vast dienstverband aan vast zit.

Kortom, een uitstel van vast zitten aan een vast dienstverband pas na 3 jaar i.p.v. 2 jaar. Een flinke versoepeling, maar wel één waar ook degelijk voorwaarden aan hangen om in de toekomst gebruik te blijven maken van flexibele arbeidscontracten.

Verwante artikelen

 

donderdag 19 mei 2016