Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

VAR en DBA: hoe werkt het?

Het speelt al een tijdje: de verouderde VAR. Er is lang nagedacht over een vervangende overeenkomst, met de nodige consequenties voor zzp'ers. En nu is hij er eindelijk: de DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties).

Overgangsperiode verlengd tot 1 januari 2018

"De regeling is per 1 mei 2016 ingegaan, om precies te zijn", zegt Hans Aling van CijferMeester in Gorredijk. "Voor nieuwe hoveniers geldt ze met onmiddellijke ingang. Hoveniers die met een VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) werken, kunnen deze gebruiken tot 30 april 2017. Daarna moeten ook zij gebruik maken van de nieuwe overeenkomst."

**UPDATE** De overgangsperiode is inmiddels (18 november 2016) verlengd tot 1 januari 2018 aangezien er nog veel onduidelijkheid bestaat over de nieuwe wet, bij zowel opdrachtgevers en opdrachtnemers.

Als een hovenier voor een opdrachtgever gaat werken, moet duidelijk zijn of er sprake is van arbeid in loondienst of zelfstandig. Dat heeft te maken met het afdragen van belastingen. De VAR was soms voor meerdere interpretaties vatbaar, waardoor een schijn van zelfstandigheid werd gecreëerd. Dat kon achteraf vervelende gevolgen hebben, als de Belastingdienst tot de conclusie kwam dat het toch ging om loondienst. De opdrachtnemer moest dan alsnog loonheffing betalen, soms aangevuld met een boete en de opdrachtgever was hiervan gevrijwaard. Het risico lag altijd bij de zzp-er  De DBA maakt aan deze onduidelijkheden een einde.

Modelovereenkomst DBA voor hoveniers

Wie gebruik wil gaan maken van een DBA, kan dat doen aan de hand van een modelovereenkomst. "Die kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Helaas is er nog geen modelovereenkomst voor hoveniers. Inkoopgilde en CijferMeester zijn op dit moment bezig een document op te stellen, om het daarna voor te leggen aan de Belastingdienst. Als ze wordt goedgekeurd verschijnt ze als modelovereenkomst op de website van de Belastingdienst en kunnen hoveniers daar gebruik van gaan maken."

Tot die tijd kan het beste gekozen worden voor de 'Raamovereenkomst Aanneming Werk Bouw.' Je kunt dan kiezen voor de 'losse opdrachten' of 'meerdere werken'. Die laatste heeft als voordeel dat je niet telkens weer een formulier hoeft in te vullen voor elke nieuwe opdracht."

Verschil DBA en VAR

Wat maakt de DBA nu zo anders dan de VAR? Wie een modelovereenkomst met een opdrachtgever afsluit, maakt klip en klaar duidelijk dat het niet gaat om loondienst. Er wordt een aantal regels in uitgelegd -die kunnen per beroepsgroep verschillen- waaraan beide partijen zich dienen te houden. Maar vooral belangrijk voor de hovenier is het gedeelte 'onafhankelijkheid' op pagina vier van de modelovereenkomst op de website van de Belastingdienst. Deze regels sluiten loondienst per definitie uit. Wie nu nog werkt met een VAR, doet er verstandig aan zich alvast te oriënteren op de DBA. Als er onduidelijkheden zijn kun je direct aan de bel trekken. Dat is beter dan te wachten tot het einde van het overgangsjaar en dan het risico lopen opdrachten mis te lopen, omdat de administratie nog niet op orde is. Vooruitzien hoort nu eenmaal ook bij het vak van hovenier."

Cijfermeester: leverancier Inkoopgilde

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Cijfermeester. Bij Cijfermeester profiteert u als Inkoopgilde lid van 10% korting. Wilt u ook graag, met korting gebruik maken, van het brede dienstenpakket van Cijfermeester?  Kijk hier voor meer informatie over het lidmaatschap.

Meer nieuws

 Verwante informatie

 

woensdag 21 december 2016