Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Privégebruik van de bestelbus van mijn hoveniersbedrijf

We kennen het allemaal wel, de bestelbus van uw hoveniersbedrijf staat op de oprit en u hebt een verklaring afgegeven bij de belastingdienst dat u deze alleen zakelijk gebruikt, uw vrouw is weg met de privé auto, het regent en u moet nog even snel naar de supermarkt voor wat privé boodschappen.

Mag ik mijn bedrijfsauto wel of niet privé gebruiken?

Wat doet u dan? In de praktijk pak je gewoon die bestelbus en rijdt even naar de supermarkt, hoe groot is nu die kans dat de belastingdienst u betrapt op het niet zakelijk gebruik van dit ritje. Die kans is niet zo groot, maar als u op een of andere manier een boete krijgt, omdat u die blauwe parkeerschijf weer eens was vergeten, dan wordt dit wel geregistreerd en kan het kenteken van de bus bij een controle van de belastingdienst op opgelegde verkeersboetes wel naar voren komen en kan de belastingdienst hier vragen over gaan stellen, terwijl u de boete niets eens meer herinnert. Waarom zou de belastingdienst hier dan een vraag over kunnen stellen? U bent namelijk met een bestelbus op een ongebruikelijk tijdstip en een voor en hoveniersbedrijf ongebruikelijke plaats geweest. Bovenstaand zou zo maar kunnen gebeuren, maar als we kunnen aantonen dat we bij die supermarkt waren om boodschappen te doen voor de bedrijfskantine vervalt al weer de ongebruikelijke plaats en kunnen we aantonen dat de rit naar de supermarkt zakelijk was.

Maar wat doet u als u niet naar de supermarkt hoeft, maar dat een van uw kinderen belt en zegt dat hij met een lekke band bij school staat en vraagt of u hem kan komen ophalen. Als liefhebbende vader springt u in die bestelbus en haalt hem of haar op. U gaat met de bestelbus, omdat u dan gemakkelijk die fiets achterin kunt zetten in plaats van een fietsenrek te monteren op uw privé auto en dan uw zoon/dochter gaat ophalen, wat een gedoe zeg. Maar wat als u nu betrapt door bijvoorbeeld een scanauto van de belastingdienst op de parkeerplaats van de school, dan wordt het wel wat lastiger om hiervan de zakelijkheid aan te tonen. En weet dat de belastingdienst behoorlijke boetes hiervan aan u kan opleggen en u ook nog wordt aangeslagen met de bijtelling van bestelbus.

TIP: Zorg ervoor dat u niet op ongebruikelijke plaatsen of ongebruikelijke tijden rijd

prive gebruik zaken auto

 

Hoe moet ik bewijzen dat ik mijn auto zakelijk gebruik?

Bovenstaand zijn maar 2 voorbeelden van hoe het in de praktijk gaat, maar houd er rekening mee dat u niet met een bestelbus, waar je een verklaring van ‘geen privégebruik bestelbus’ van de belastingdienst hebt gekregen, rijd op ongebruikelijke plaatsen op ongebruikelijke tijden. Als u de zakelijkheid wil aantonen, zorg dan ook dat u bewijsmateriaal hebt om dit ook te doen. Als u betrapt bent bij de supermarkt kan dit door bijvoorbeeld de kassabon, bij de school gaat dit wat lastiger.

TIP: Zorg voor bewijsmateriaal om aan te tonen dat u uw auto zakelijk gebruikt

Wilt u niet in bovenstaande situatie terecht komen, dan bestaan er eigenlijk 2 keuzes. U dient in ieder geval de verklaring weer in te trekken en vervolgens weer elke rit bij te houden middels een km-administratie of te kiezen voor de fiscale bijtelling in verband met het privégebruik van de bestelbus. Eigenlijk 2 opties waar u ook al niet blij van werd, daarom was die verklaring van “geen privégebruik van de bestelbus” een mooie oplossing is, waar echter wel bepaalde risico’s aan zitten.

moet ik kilometers aantonen als ik auto prive gebruik

Verwante informatie

Uurtarief

uurtarief hoveniers

Lees meer: uurtarief opbouwen

Seizoenswerk

seizoenswerk voor hoveniers

Lees meer: seizoenswerk voor hoveniers

Aanbestedingen

aanbesteding hovenier

Lees meer: aanbestedingen voor hoveniers

 

inkoopgilde 

Financieel voordeel, kennis en advies.

Inkoopgilde is meer dan alleen korting en financieel voordeel. Door de kennis van onze leveranciers te bundelen, voorzien wij hoveniers van kennis en advies. Voor leden van Inkoopgilde hebben wij het servicedesk ontwikkelt. Zodra u zich heeft aangemeld kunt u gebruik maken van extra faciliteiten. Dit werkt als volgt:

  • U neemt contact op met Inkoopgilde en u legt uw vraagstuk voor. Soms kunnen we u direct adviseren rond het vraagstuk en wanneer er geen adviseurs ingeschakeld hoeven te worden, zijn hieraan geen kosten verbonden
  • Wij inventariseren uw vraag en leggen deze voor aan de adviseurs van Inkoopgilde: belangrijk is dat u meteen die adviseur treft die over de juiste expertise beschikt
  • De eerste twee adviesuren zijn gratis, daarna brengen wij u exact in kaart wat de kosten zijn voor de extra dienstverlening.

Meer over bedrijfsadvies 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chatbericht bericht. Zie rechtsonder in uw beeldscherm.
 

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!