Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Hoveniersbedrijf starten? Starten als hovenier?

Wilt u een hoveniersbedrijf beginnen of u vestigen als hovenier (ZZP?)? Dan kan Inkoopgilde voor hoveniers u van dienst zijn bij de juiste opstart.

Waar moet je aan denken bij het starten van een hoveniersbedrijf?

Bij het starten van een hoveniersbedrijf komt best heel kijken. Waar moet u allemaal aan denken als beginnend hovenier? We noemen een aantal zaken:

 • Welke verzekeringen moet je afsluiten: aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering etc.
 • Hoe maak je een begroting van je inkomsten en uitgaven?
 • Hoe werkt het bij de fiscus? Zijn er fiscale voordelen?
 • Moet je een eenmanszaak starten, VOF of BV: wat is het verschil?
 • Hoe werkt het met investeringen die je moet doen?
 • Moet je algemene leveringsvoorwaarden opstellen?
 • Hoe gaat het met de IB aangifte?

Verkoop en acquisitie: hoe verwerf je opdrachten als startende hovenier?

Het verwerven van opdrachten is natuurlijk doorslaggevend om als hoveniersbedrijf succes te krijgen. Maar hoe kom je aan opdrachten? Vind je het moeilijk om opdrachten te verwerven?

 • Hoe schrijf je een offerte?
 • Hoe voer je een verkoopgesprek?
 • Hoe genereer je meerwerk?
 • Moet je ook een internetsite aanschaffen? Waaraan moet die website voldoen wil het succesvol zijn? Hoe zet je Facebook in of Twitter?

personeel groene sector

Tips startende hovenier

Wilt u starten als hovenier en een eigen zaak beginnen? De redactie van Inkoopgilde heeft voor u een tiental tips. 
 1. Zorg voor een uitstekende presentatie in alle facetten van uw onderneming. Van ‘rust in de bus’ tot een aansprekende belettering op de bedrijfswagen en van een up-to date website tot schone en correcte bedrijfskleding. Besef dat u bij de opdrachtgever nooit een tweede kans voor een eerste indruk krijgt.
 2. Elke offerte vraagt om een mondelinge toelichting. Verwijs daarnaar in de tekst of nog beter: lever de offerte persoonlijk af bij de opdrachtgever.
 3. Een offerte kan niet gespecificeerd genoeg zijn. Vermijd onduidelijkheden achteraf door vooraf duidelijk te zijn.
 4. Laat bij eventueel meerwerk de voorgenomen werkzaamheden altijd apart aftekenen door de opdrachtgever. Wat getekend is liegt niet en kan beide partijen een boel narigheid besparen.
 5. Let bij het aannemen van grote klussen goed op de tekeningsbevoegdheid van de opdrachtgever. Juridisch komt daar in de regel maar één persoon voor in aanmerking.
 6. Let bij het maken van een offerte goed op het uurtarief. Om redelijk te kunnen draaien wordt de norm van 1650 uur op jaarbasis gehanteerd. Het gemiddelde ligt echter op 1250 uur, wat betekent dat er door hoveniers veel ‘voor niks wordt gewerkt’. Een zorgvuldig uitgewerkte offerte kan duizenden euro’s per jaar opleveren.
 7. Laat weten dat u bestaat. Doe veel aan acquisitie, door u bijvoorbeeld te profileren middels een website. Verrassend veel hoveniers hebben geen of een verouderde website. Een gemiste kans, zeker in een tijd waarin iedereen zich voor alles eerst oriënteert op het internet.
 8. Is de klus af, dan is ze daarmee nog niet gedaan. Onderscheidt uzelf door ook na gedane arbeid regelmatig contact te houden met de opdrachtgever. Goodwill kost vaak niets maar levert des te meer op. Een tevreden klant is niet zelden de boodschapper voor een volgende (nieuwe) klant.
 9. Verstuur rekeningen op tijd. Laat ze niet maanden liggen, maar overhandig ze direct na het beëindigen van een klus aan de opdrachtgever. Bij voorkeur persoonlijk, zodat eventuele onduidelijkheden ook direct uit de wereld worden geholpen.
 10. U bent geen bank voor uw opdrachtgever. Spreek bij grotere klussen daarom af dat de opdrachtgever tussentijds deelnota’s krijgt, die eerst moeten worden voldaan voordat de werkzaamheden worden voortgezet.

Inkoopgilde: coaching en begeleiding voor startende hoveniers

Inkoopgilde biedt startende hoveniers direct voordeel. Voorkom fouten die anderen al gemaakt hebben en maak gebruik van ons aanbod voor starters. Onze leveranciers stellen zich ter beschikking om u wegwijs te maken in een aantal zaken en stellen een aantal gratis begeleidingsuren ter beschikking. Voorwaarde is dat u lid wordt van Inkoopgilde. Maar dat levert u direct voordeel op o.a. bij het afsluiten van verzekeringen, telefonie, energie etc. 

Inkoopgilde: aanbieding voor startende hoveniers

Voor startende hoveniers hebben direct voordeel wanneer zij lid worden van Inkoopgilde. Starters ontvangen via de servicedesk van Inkoopgilde een aantal begeleidingsuren op onderdelen zoals hierboven omschreven. Als nieuw lid kunt ook gebruik maken van tal van andere aanbiedingen zoals kortingsbonnen. Wilt u meer informatie over lidmaatschap?

Inkoopgilde is een collectief voor en door hoveniers. Bundeling van krachten zorgt ervoor dat wij goedkoop inkopen bij leveranciers of als inkoopgilde extra diensten voor hoveniers weten te creëren. Wilt u meer informatie? Neemt u meteen contact met ons op en vraag naar Gert Jan Stevens.

Servicedesk voor hoveniers