Groot assortiment Persoonlijk advies Exclusief voor hoveniers Voor leden en niet leden 0528 - 344 729

Auteursrechtelijke bestanden

Internet is een prachtig medium. Het is een voor iedereen toegankelijke en rijke bron van informatie, die in de regel kosteloos is. Maar wie niet goed oplet, kan onverhoeds juist flink op kosten worden gejaagd...

Auteursrechtelijk beschermde bestanden

Laat ik beginnen met een voorbeeld Als je de najaarseditie (jaargang 2016) van Krant 'de Hovenier' op bladzijde 24 openslaat, lees je daar een artikel van TSD. Opgeluisterd met een mooie foto van een schutting. Gewoon maar een foto, verder niets bijzonders aan, maar wél een kiekje dat ons als uitgever van de Hovenierskrant heel wat ergernis heeft bezorgd. Want wat bleek? De foto van die fraaie schutting -inclusief een deel van een tuin- was ontworpen door een architect. TSD is weliswaar een bedrijf dat programma's maakt voor digitale tuinontwerpen, maar de bewust architect had geen banden met TSD en ook geen toestemming gegeven om deze foto te gebruiken. En dus werden we na het verschijnen van de Hovenierskrant gebeld met de mededeling dat dit bepaald niet de bedoeling was. En dat ze geld wilden zien vanwege het ongeoorloofd gebruik van de foto."

Ga na of een foto auteursrechtelijk beschermd is.

Hoe die foto in de Hovenierskrant is belandt? Dat is allemaal ter goeder trouw gegaan. Wij ontvingen de foto van TSD, die hem weer gekregen had van een hovenier. En die had de foto weer ontvangen van die architect. Die de foto speciaal had laten maken. De foto was echter bedoeld voor eenmalig gebruik, maar dat had de hovenier niet zo begrepen. Hij stuurde de opname in alle onschuld naar ons door. Een hele omweg met uiteindelijk de plaatsing in de Hovenierskrant. Met als gevolg een claim van de architect, die zich gekwetst voelde toen ze zag dat haar tuincreatie bij een tekst stond voor digitaal ontwerpen. Wat ik mij natuurlijk voor kan stellen. Maar er was geen enkele sprake van kwade opzet. Als uitgever zijn wij allicht op de hoogte van de Wet op het Auteursrecht, maar het is heel lastig te achterhalen waar een foto precies vandaan komt. Zeker als deze al zo veel haltes gepasseerd is. En daarin zit 'de moraal van het verhaal'.

auteursrechtelijke bestanden

Kijk uit met wat je plaatst op je bedrijfsuitingen

Pas ook als hovenier alsjeblieft op met wat je plaatst in alle vormen van media-uitingen. Deze keer ging het om een krant, maar hetzelfde geldt voor websites, Facebook, flyers, noem maar op. Het is zo eenvoudig: je bent op zoek naar een afbeelding van een tulp, tikt die in op Google en je hebt keuze uit 3.910.000 resultaten. En ook al kies je een afbeelding van pagina twintig, er kunnen altijd rechten op zitten. En die staan er niet altijd duidelijk bij vermeld.

Verdienmodel voor kwaadwillenden

Sterker nog: er zijn mensen die een verdienmodel toepassen op internet. Ze maken foto's, zetten die digitaal zo breed mogelijk weg en gebruiken een programma dat ze vertelt wanneer een foto gedownload is. Degene die de foto vervolgens in alle onschuld heeft gebruikt wordt aangeschreven en krijgt een claim aan de broek. En laat ik zeggen dat de bedragen waarmee een dergelijke claim worden afgekocht niet mals zijn!

Koop auteursrechtvrije materialen 

Een veilig alternatief is eenvoudig en relatief goedkoop. Wij maken gebruik van Shutterstock. Daar kun je een abonnement op nemen voor een bepaald bedrag, waarmee je een vastgestelde hoeveelheid foto's kunt downloaden. Vaak prachtige afbeeldingen, met een database van meer dan honderd miljoen foto's en gegarandeerd rechtenvrij. Als 'kleingebruiker' betaal je eenmalig 39 euro, waar je vijf foto's voor krijgt. Vanaf dat bedrag kun je desgewenst kiezen voor diverse abonnementen. Die krap vier tientjes tikt er natuurlijk toch weer in, maar als je bedenkt wat je moet betalen als je een foto plaatst die je niet had mogen gebruiken, is het peanuts.

Wat voor foto's geldt, is trouwens ook van toepassing op allerlei andere vormen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Muziek die je achter een presentatie zet, tekst die je kopieert en plakt op je eigen website, tekeningen, kunstwerken, bouwontwerpen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Het is heel moeilijk om te weten wat je nu eigenlijk wel en niet kunt gebruiken. Een citaat van een citatenwebsite? Een poster van de Mona Lisa? Een honderd keer gedeeld filmpje op Facebook? De enige tip die we de hovenier kunnen geven is: gebruik je gezonde verstand. Bij twijfel gewoon niet doen. Er zijn genoeg alternatieven. Better safe than sorry."

Verwante informatie

Facebook gebruik

Lees meer: Facebook marketing

SSL-certificaat?

https website

Lees meer: is een SSL-certificaat verplicht?

Aanbestedingen

aanbesteding hovenier

Lees meer: aanbestedingen voor hoveniers

 

inkoopgilde

Financieel voordeel, kennis en advies.

Inkoopgilde is meer dan alleen korting en financieel voordeel. Door de kennis van onze leveranciers te bundelen, voorzien wij hoveniers van kennis en advies. Voor leden van Inkoopgilde hebben wij het servicedesk ontwikkelt. Zodra u zich heeft aangemeld kunt u gebruik maken van extra faciliteiten. Dit werkt als volgt:

  • U neemt contact op met Inkoopgilde en u legt uw vraagstuk voor. Soms kunnen we u direct adviseren rond het vraagstuk en wanneer er geen adviseurs ingeschakeld hoeven te worden, zijn hieraan geen kosten verbonden
  • Wij inventariseren uw vraag en leggen deze voor aan de adviseurs van Inkoopgilde: belangrijk is dat u meteen die adviseur treft die over de juiste expertise beschikt
  • De eerste twee adviesuren zijn gratis, daarna brengen wij u exact in kaart wat de kosten zijn voor de extra dienstverlening.

Meer over bedrijfsadvies 

Chatbericht

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een chatbericht bericht. Zie rechtsonder in uw beeldscherm.

Facebook messenger

Suggesties, vragen of advies? Stuur ons gerust een bericht via Facebook Messenger!